Skip to main content

Gezinsondersteuning

Voor verwijzers

Vrijwilligers van Gezinsondersteuning gaan verder dan een praatje bij een kop thee. Zij zijn de oma of de buurvrouw die het gezin misschien niet heeft. Onze vrijwilligers hebben kennis van en ervaring met opgroeiende kinderen. Zij hebben tijd en oprechte aandacht voor wat er speelt in het gezin.  Zij doen wat voor het gezin op dat moment het meest helpend is. Elke vraag is anders, dus elke aanpak ook.

Balans versterken
Een vrijwilliger kan doen wat nodig is om te zorgen dat ouders weer meer balans vinden. Bijvoorbeeld door elke week iets leuks met de kinderen te doen, zodat moeder even tijd heeft voor zichzelf.  Of door juist samen met een van de ouders met de kinderen spelletjes te doen of koekjes te bakken. Al doende krijgen ouders voorbeelden en tips hoe ze dit makkelijker zelf met de kinderen kunnen oppakken. Ouders ervaren rust en hervinden hun zelfvertrouwen.

Opvoedvragen
Onze vrijwilligers kunnen ouders ook goed bijstaan bij verschillende opvoedvraagstukken. Zoals meedenken over het omgaan met een kleuter die niet wil eten, of over grenzen stellen aan een puber. Vrijwilligers kunnen ouders bovendien ondersteunen om vast te kunnen houden wat ze bij de hulpverlening hebben geleerd.

Een maatje voor een kind
Misschien heeft een kind problematiek waardoor het weinig vrienden heeft en zich regelmatig verveelt. Een vrijwilliger van Gezinsondersteuning SWL kan als maatje iets ondernemen met het kind, waardoor het nieuwe, positieve ervaringen opdoet.

BabythuisZorg
Het eerste levensjaar van een kind is vaak heel intensief voor ouders, door onderbroken nachten, of zorgen over voeding of hechting. Gezinsondersteuning SWL werkt voor deze gezinnen samen met de babyconsulenten van Het Kraamnest. De babyconsulent kan ouders adviseren over allerlei zaken, terwijl de vrijwilliger ouders meer praktisch kan ondersteunen om tot rust te komen.

Incidentele gezinsondersteuning
Heeft een gezin kortdurend, praktische ondersteuning nodig? Even een steuntje in de rug, zodat ze daarna weer zelf verder kunnen? Ook dat kan bij Gezinsondersteuning SWL. Neem contact op voor de mogelijkheden

Inzet vrijwilliger

Een indicatie is niet nodig. De vrijwilliger begint bijna altijd binnen drie weken na aanmelding van het gezin. De inzet is gratis en kan ook plaatsvinden naast professionele ondersteuning.

Wanneer verwijzen?

Je kunt aan Gezinsondersteuning van SWL denken bij gezinnen waar draagkracht en draaglast uit balans zijn. Door problematiek van een ouder of van een van de kinderen. Dreigt het kaartenhuis van het gezin in te storten? Dan is Gezinsondersteuning SWL misschien een optie! Twijfel je of Gezinsondersteuning passend is? De coördinatoren denken graag mee!

Werkwijze

Aanmelding van een gezin gaat in overleg. Bel/App Kaya Dielessen of Anita Blom of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De coördinatoren gezinsondersteuning komen bij het gezin langs om kennis te maken en meer te horen over de ondersteuning die het zoekt. Dan gaan ze op zoek naar een vrijwilliger die zo goed mogelijk aansluit bij de hulpvraag. Een vrijwilliger die wekelijks bij het gezin langskomt, die de tijd neemt om meer balans te vinden. Waarom moeilijk doen als een vrijwilliger met tijd en aandacht kan ondersteunen?

Kaya Dielessen

06-139 66 541
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Anita Blom

06-835 80 598
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.